Hemelvaart en Pinksteren in Halle 2014

´Van Goede Vrijdag tot Pinksteren´, aquarel van Benne Solinger“Zomaar wham in vuur en vlam” is een liedje waar de groep van kinderen voor kinderen in mijn jeugd mee kwam. Een jongen en een meisje zongen daarin hun hart uit als het ging om hun afkeer voor het andere geslacht (meisjes: bah, jongens: stom). Maar ergens rond het refrein vonden ze elkaar en sprong er een vonk over. En de weerzin voor een hele groep werd overwonnen door de liefde voor een enkeling.                                                 Aquarel Benne Solinger

Het lijkt wellicht wat vergezocht (en dat is het misschien ook wel), maar ik moest aan dit liedje denken toen ik bezig was met het voorbereiden van de twee diensten voor Hemelvaart en Pinksteren. Hoewel Jezus Zijn vrienden vlak na Pasen verlaat en Hij deze wereld achter Zich laat, is daarmee niet alles gezegd. Zij (en ook wij) blijven niet verweesd achter. De leerlingen van toen werden in vuur en vlam gezet. Is het een vonk die nog altijd – nu alweer duizenden jaren – overslaat? Ook naar ons? Of is de vlam langzaam maar zeker gedoofd?

Donderdag 29 mei, 9:30 – Hemelvaart                                                                                                                                  
Het verhaal van Hemelvaart gaat aan veel mensen voorbij. Gaat misschien wel gewoon te ver. In het evangelie van Lukas – waar we dit jaar uit lezen – wordt het in vage termen beschreven: “Hij ging van hen heen en werd opgenomen in de hemel” – dat is alles wat er gezegd wordt. En daarna wordt de reactie van de leerlingen genoemd. Maar hoewel je zou verwachten dat zij verdrietig zouden zijn nu zij voor een tweede keer afscheid moeten nemen van hun vriend; toch is dat niet zo. Nee, nu de leerlingen “met-zonder” Jezus zijn, zijn ze blij. Voor hen is “alleen gelaten worden” iets heel anders dan “in de steek worden gelaten”. En voor ons?

Zondag 8 juni, 9:30 – Pinksteren
In Halle is er de goede gewoonte ontstaan om de jongeren van 18+ met Pinksteren de zegen mee te geven. Met hen vieren we dat Gods Geest, Zijn heilige vuur, nog altijd naar mensen overslaat. Op deze zondagochtend hopen we ook weer enkele jongeren in het middelpunt te zetten. Het koor “The New Singers” wil onze stemmen versterken en deze dienst samen met ons naar een feestelijk hoogtepunt brengen!