Passie en Pasen in Halle 2015

Op een rijtje de diensten van de stille week in 2015.

Zondag 29 maart, 10:00 – Palmzondag
Het verhaal van Palmzondag sluit aan bij het leven van ieder mens: geluk en lijden, vreugde en verdriet – ze gaan altijd weer samen. Enthousiast wordt de Heer binnengehaald: Hossana! Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer!’. Maar dezelfde menigte die Hem nu zo blij begroet, zal Hem straks de dood in drijven. Waar staan wij? Wat doen wij vandaag? We vieren vanochtend in ieder geval voor een deel mee; ook deze zondag zal er weer een vrolijke palmpaasoptocht met de kinderen in de kerk zijn.

Zondag 29 maart, 19:30 – Passieconcert
In de avond voert gospelkoor TODA uit Rijssen het lijdenstijdproject ‘Want Alzo Lief…’ bij ons op – een unieke muzikale vertelling van het verhaal van Pasen. Het gaat om een ingetogen themaconcert begeleid door orgel en de eigen band in akoestische setting: piano, basgitaar, keyboard, blokfluit, (bas)klarinet en cajón begeleiden het koor tijdens de zang. De muziek wordt afgewisseld met ‘getuigenissen’ van de mensen die dichtbij Jezus stonden.

Donderdag 2 april, 15:00 – Huisavondmaal
Op Witte Donderdag willen we in huiselijke kring samen het Heilig Avondmaal vieren. Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze kortere viering, maar met name ook zij, die normaal gesproken via de kerktelefoon of bandrecorder meeluisteren. Het is mogelijk om gehaald en gebracht te worden, maar neemt u dan even contact op. 

Donderdag 2 april, 19:30 – Witte donderdag – Avondmaal met de kinderen
’s Avonds beginnen we met de drie heilige dagen van Pasen. Het gaat om één doorlopende viering. Vanavond stapelen we herinnering op herinnering. Het eerste verhaal is de herinnering aan de uittocht uit Egypte. Er komt een einde aan de onmenselijke slavernij en verdrukking. In het evangelie gaat het over Jezus’ laatste viering van het Paasfeest. Voor Hem is het einde nabij en de spanning van het verraad voelbaar.

Samen met de kinderen van de groepen zes, zeven en acht hebben we ons op deze dienst voorbereid. Zij zullen vanavond dan ook een bijzondere plek innemen.

Vrijdag 3 april, 19:30 – Goede vrijdag
Vanavond geen passiespel, geen voorstelling, geen concert. Als gemeente van Christus verzamelen we ons rondom het kruis. Kijk naar Hem. Kijk en zie hoe alle terreur, duisternis en haat, alle angst en schuld van de wereld en van onszelf op Hem inbeukt. Het gaat maar door. En wat doet Hij? Hij draagt het lijden van de wereld in liefde. Hij blijft zichzelf geven tot aan het einde. Totdat het stil wordt. Doodstil. En totdat Hij de dood voorbij is.

Zaterdag 4 april, 22:00 – Stille zaterdag
In stilte hebben we gisteravond de kerk verlaten. De paaskaars is gedoofd, het verhaal van Jezus lijkt afgelopen te zijn, stuk gelopen op het kruis. En toch zijn we teruggekomen, want iets drijft ons voort.

Vannacht zijn we wachters op de morgen. We vertellen elkaar verhalen in de nacht, verhalen van Gods trouw en liefde, die door dood en chaos heen elke keer weer opnieuw wil beginnen. En we wachten… tot het warme licht weer zal gaan schijnen.

Zondag 5 april, 9:30 – Pasen
En dan klinkt vanochtend, tegen alle lijden, pijn en dood in, toch weer het halleluja. Want de Heer is opgestaan en dat mogen we vieren! Uiteindelijk heeft het leven het laatste woord. Deze dienst zal een extra feestelijk tintje hebben, doordat muziekvereniging Euterpe haar medewerking verleent. Na de dienst mogen de kinderen in de tuin van de pastorie op zoek gaan naar paaseitjes. 

Let op: dit is weer de eerste dienst in zomertijd!

Alle diensten hebben plaats in de Grote Kerk aan de Dorpsstraat. Voorganger: ds. Marissa van Meijl-Buitink