Preventiebeleid Beleid veilige Kerk PG Halle
Wij willen dat de kerk een veilige plaats is voor iedereen. Immers ieder mens is waardevol. Daarom hebben we binnen de gemeente een aantal zaken met elkaar afgesproken. Dit hebben we vastgelegd in een gedragscode, waarin staat hoe we met elkaar omgaan.
Kennismaking en aanstellingsbeleid
Als een vrijwilliger bij ons een taak op zich neemt, voeren wij een informatief gesprek. In dat gesprek bespreken we wat we van elkaar verwachten. Verder bespreken we de gedragscode. LINK In werkgroepen en bijeenkomsten komt het thema Veilige Kerk regelmatig aan bod. Door onze ervaringen samen te bespreken, leren wij hoe wij ons (vrijwilligers)werk zo goed mogelijk kunnen doen.
We nemen als kerkenraad onze verantwoordelijkheid: over belangrijke beslissingen wordt op zo’n manier gecommuniceerd dat er ruimte is voor meningen en vragen van de gemeente. Afwijkende meningen mogen worden geuit en worden gerespecteerd. We blijven in gesprek met elkaar.
Voor sommige functies moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aangevraagd worden. Dit zal jouw kerkenraad voor je doen als dit nodig is.
Vertrouwenspersoon
Er is een onafhankelijke vertrouwenspersoon in de PG Halle en wij werken hierin samen met de PG Varsseveld. De vertrouwenspersoon kan je helpen als er sprake is van ongewenst gedrag. De vertrouwenspersoon behandelt de informatie vertrouwelijk en onderneemt zo nodig actie om verder persoonlijke schade of leed te voorkomen. Heb je een vermoeden dat er iets misgaat? Of heb je een ‘niet-pluis gevoel”? Dan kun je contact opnemen met de vertrouwenspersoon voor de Protestantse Gemeente Halle. Contactgegevens vind je HIER.
Meldpunt seksueel misbruik in de kerk
De landelijke kerk, de PKN, is aangesloten bij het Meldpunt seksueel misbruik in de kerk (SMPR). Wanneer je te maken hebt of hebt gehad met seksuele toespelingen of seksuele handelingen in een contact binnen de kerk en je wilt daarover met iemand praten, dan kun je contact opnemen met één van de vertrouwenspersonen van de PG Halle. Maar je kunt ook contact met dit Meldpunt opnemen. Dat mag ook anoniem. Begeleiding kan per mail, telefoon of door een afspraak voor ontmoeting te maken. Het SMPR, meldpunt seksueel misbruik in de kerk, is telefonisch bereikbaar via 030-3038590. Kijk voor meer informatie op: www.smpr.nl.